علل شکست استارت آپ ها

علل شکست استارت آپ ها
بالا بودن درصد شکست در استارت آپ ها برخلاف جذاب بودن شروع آنها یکی از اصلیترین علل نوشتن این مقاله میباشد همچنین با بررسی دلایل شکست میتوان اولین گامها برای طراحی راههای پیشگیرانه را برداشت.
عدم نیاز بازار به محصول
ممکن است یک کسبوکار نوپا، فناوری، شهرت، رهبری قوی، متخصص، مشاوران و دادههای کافی در مورد رفتار کاربران داشته باشد ولی تا زمانی که نتواند درد و مشکل بازار را با روشی مقیاسپذیر حل کند موفق نمیشود .اولین و مهمترین دلیل در عدم موفقیت استارت آپها بیتوجهی به نیاز اصلی بازار است.
اتمام بودجه
پول و زمان محدود هستند و باید بهدرستی تخصیص داده شوند بعضی وقت ها اتمام بودجه استارت آپها به این علت است که بودجه تخصیص دادهشده به آنها واقعاً نسبت به نیازشان کمتر است اما امکان دارد بودجه زیاد و مناسبی وجود داشته باشد ولی بهدرستی صرف و خرج نشود.
نداشتن تیم مناسب
درصد بالایی از کارآفرینان، بزرگترین چالش خود را داشتن تیم مناسب معرفی کردهاند آنچه مهم است داشتن تیمی با استعدادها و مهارتهای متفاوت برای رسیدن به موفقیت است داشتن یک تیم بزرگ به معنای داشتن تیم مناسب نیست.
نادیده گرفتن رقبا
استارت آپها باید برای شناخت رقبای خود وقت بگذارند معمولاً وقتی استارت آپها وارد یک بازار میشوند در آنجا رقبای زیادی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارند؛ و باید تمایز خود را نسبت به رقبا در آن بازار هدف ایجاد کنند.
قیمتگذاری نامناسب
برخی از استارت آپها ممکن است محصول مناسبی به بازار ارائه دهند اما قیمتگذاری نامناسب بهراحتی میتواند باعث شکست آن شود، استراتژی قیمتگذاری خود یکی از مسائل مهم است که استارت آپ ها باید به آن توجه کنند.
محصول غیر کاربرپسند
وقتی نیازها و خواستههای کاربران نادیده گرفته میشود خروجی آنیک محصول غیر کاربرپسند است. نداشتن مدل کسبوکار داشتن یک ایده عالی کافی نیست بنیانگذاران باید مدل کسبوکار و مدل درآمدی مشخصی داشته باشند.
ضعف در بازاریابی
شناخت بازار هدف و پیدا کردن راه مناسب برای تبدیل آن بازار به مشتریان راغب و درنهایت مشتریان بالفعل از مهارتهای مهم برای موفقیت استارت آپ ها میباشد.
نادیده گرفتن مشتریان
توجه نکردن به بازخورد مشتریان و انعطافپذیر نبودن از دلایل عدم موفقیت برخی استارت آپ ها میباشد.
زمان نامناسب ارائه محصول عرضه دیرهنگام یا زودهنگام یک محصول میتواند بهشدت به موفقیت یک استارت آپ لطمه وارد کند.
از دست دادن تمرکز
گرفتن پروژههای منحرفکننده از کار اصلی و وجود مشکلات شخصی میتواند باعث از دست رفتن تمرکز بر روی کسبوکار اصلی شود.
ناهماهنگی تیم /سرمایهگذاران
وجود تنش میان بنیانگذاران و عدم توجه به درخواستهای سرمایهگذاران یا توجه بیشازحد به آنها می تواند به کسبوکار ضربه بزند.
چرخش نادرست
چرخش میتواند هریک از عناصر کسبوکار را شامل شود از تغییر بازار هدف گرفته تا مدل کسبوکار، یکی از نمونههای موفق در این زمینه شبکه اجتماعی اینستاگرام بود که توانست از یک شبکه اجتماعی مبتنی بر محل به اسم بربن به یک اپلیکیشن اشتراک عکس برای آیفون تغییر ماهیت بدهد و چرخش کند.
فقدان اشتیاق و علاقه
نداشتن علاقه و اشتیاق به ایده و فقط علاقهمند بودن به کسب سود باعث میشود بنیانگذاران کسبوکارها با بروز اولین مشکلات بیانگیزه شوند.
محل نامناسب
حضور در مکانی که پر از استعدادها و ایدههاست میتواند به بنیانگذاران کمک کند تا استارت آپ آنها را پیش ببرند. حضور در موقعیت مناسب همچنین سبب میشود مخاطبین بخواهند از محصول استارت آپ استفاده کنند. لذا انتخاب مکان مناسب بخصوص شهر های مهم وشهرهای پیشرفته وصنعتی میتواند باعث سهولت در تمامی مراحل استارت آپ شود.
عدم علاقه سرمایهگذاران
کمبود بودجه یا عدم علاقه سرمایهگذاران ممکن است نشاندهنده این باشد که ایده طرحشده پتانسیل کمی برای کسبوکار دارد یا به شکلی ارائه نشده است که بتواند افراد را جذب کند.
چالشهای حقوقی
تجربه همکاری با استارتاپها نشان داده که صاحبان ایده، کارآفرینان جوان و شرکتهای تازه تأسیس بیشتر تمرکزشان بر جنبههای فنی و چگونگی اجرا، بسط و توسعه ایدهشان است؛ در صورتیکه درست همزمان با خلق ایده؛ مسأله حفظ و حراست از آن در هنگام به اشتراک گذاری ایده جهت تیمسازی اهمیت خود را نشان میدهد؛ زیرا همواره این نگرانی وجود خواهد داشت که مبادا ایده من توسط افراد سودجو به سرقت برود. مسأله به همین جا ختم نمیشود و حتی پس از پیدا کردن افراد مورد اطمینان، حوزههای دیگری پیش روی آنها قرار میگیرد؛ اموری مانند توافقات بین سهام داران و چگونگی تعیین سهام هریک از هم بنیان گذاران، اطمینان از عدم افشاء اطلاعات، واگذاری سهام، عدم رقابت و بسیاری از حوزههای حقوقی دیگر ظهور و بروز پیدا نموده که عدم اطلاع و آشنایی کارآفرینان با این مسائل میتواند خسارات جبران ناپذیری به آنها وارد نموده و حتی منجر به توقف و تعطیلی آنها گردد.
عدم استفاده از شبکه / مشاوران
اگر بنیان گذارن از روابط سرمایهگذارانشان و روابط خودشان با دیگران نتوانند استفاده کنند. ممکن است توان کافی برای حرکت و پیشبرد صحیح کار را به دست نیاورند.
خستگی
بنیانگذاران استارت آپ اغلب توازن مناسبی میان کار و زندگی ایجاد نمیکنند و ازآنجاکه وظایف زیاد و مختلفی باید انجام دهند این موضوع سبب خستگی مفرط و ازکارافتادگی آنان میشود.
عدم چرخش
عدم پذیرش اشکالات محصول و خدمات توسط استارت آپ ها میتواند باعث ایجاد هزینههای قابلتوجه و ناامیدی کارکنان و عدم رضایت مشتریان شود.
موانع موفقیت استارت آپ ها در ایران
ارائه محصول و خدمات ضعیف
بر اساس نتایج پیمایش وضعیت بلوغ استارت آپ ها مناسب است و حدود پنج درصد در مرحله ایده و نمونه اولیه، حدود هفتاد و چهار درصد آنها در مرحله ورود به بازار و بیست و یک درصد در مرحله رشد هستند استارت آنها در ایران با چالش تناسب بازار و محصول مواجه هستند بنابراین هم محصول باید جذابیت لازم را داشته باشد و هم بازار به محصول نیازمند باشد که به نظر میرسد وضعیت استارت آپ های ایران دراین رابطه مناسب نیست.
- چرخه اشتباه در ایجاد محصول
- دام محصول نامناسب یا محصول ضعیف
- عدم تناسب محصول با بازار و عرضه کالا در زمان نادرست
نقدینگی پایین
مشکلات مالی یکی از موانع اصلی بیشتر استارت آپ ها محسوب میشود که کاملاً ملموس است بیشتر استارت آپ ها در کشورهای مختلف با مشکل مالی روبهرو هستند. یکی از دلایل کمبود بودجه، تخصیص نامناسب منابع و تخمین اشتباه در درآمد و هزینه است.
- روش قیمتگذاری یا مدل درآمدی نامناسب
- ناتوانی در پیشبینی درآمدها و هزینهها
- تخصیص نامناسب منابع مالی
عدم توجه به مشتری
عدم توجه به نیاز مشتری یکی دیگر از موانع داخلی موفقیت استارت آپ های ایرانی است که دراینبین، عدم شناخت صحیح از بازار، عدم توجه به نیاز بازار و عدم توجه به بازخورد مشتری را از اصلیترین دلایل عدم موفقیت است درصورتیکه شناخت صحیحی از بازار وجود نداشته باشد، محصول برای بازار جذابیت و کشش ندارد و این دلیلی است که موجب شکست بسیار از استارت آپ ها میشود.
- بیتوجهی به بازخورد مشتری
- تخمین اشتباه از اندازه بازار
- مشکلات ناشی از عدم توجه به نیاز بازار
رقابت
عدم توجه به رقبا و نادیده گرفتن آنها نیز یکی از موانع است و این میتواند به علت نوپا بودن اکوسیستم استارت آپی کشور باشد اما نکته مهم این است که در مرحله ورود به بازار بسیاری از استارت آپ ها توسط رقبا کنار گذاشته میشوند یا کوچک میمانند عدم اجرای قانون مالکیت فکری نیز استارت آپ ها را ناتوان در رقابت با رهبران بازار میکند. برای کسبوکارهای کوچک، محافظت از هر محصول یا خدمت منحصر به فرد نسبت به رقبا، بسیار مهم است.
- نادیده گرفتن رقبا
- جنگ و رویارویی با رقبا
- توجه بیشازحد به بازارهای جدید
ضعف در تیم مدیریت
وجود ناهماهنگی و ضعف در بخش مدیریت میتواند باعث ضعف بخشهای دیگر و نهایتاً شکست استارت آپ شود. یکی از دغدغههای استارت آپ های ایرانی مدیریت و تیم مدیریتی است این مشکل در سایر کشورها نیز وجود دارد از دلایل عمده شکست تیم مدیریتی در استارت آپ های کشور، مشکلات ناشی از عدم هماهنگی بین مؤسسان، همچنین مشکلات ناشی از بهره نگرفتن از مشاوران کسبوکار است. از دیگر مشکلات تیم مدیریتی استارت آپ های ایرانی داشتن تنها دید فنی است در این پیمایش حدود هفتاد درصد از مؤسسان در رشتههای مهندسی مرتبط با ICT تحصیلکردهاند و تنها یازده درصد در حوزه مدیریت تحصیلات دارند.
- مشکلات ناشی از برونسپاری کارها و نبود برنامه جایگزین
- اتخاذ استراتژیهای غلط
- مشکلات ناشی از اجرای ضعیف فعالیتها
ضعف در تیم استارت آپی
تمامی کشورها و نهادها مانند ایران ضعف در تیم استارت آپی را از موانع داخلی موفقیت میدانند مهارتهای پایین اعضای تیمهای استارت آپی ایران در حوزه بازار و کسبوکار مانند کمبود تجربه در صنعت مربوطه، تخصص کم، خلاقیت پایین در بازاریابی، برندینگ و سئو ضعیف از موارد مهم میباشند.
- شخصیت ناپایدار اعضای تیم مانند کمبود انگیزه، تمرکز کم
- وجود مشکلات همکاری درون تیمی
- مهارت پایین اعضای تیم
جمعبندی و صحبت پایانی
مطالبی که در این مقاله به آنها اشاره کردم تعدادی از عواملی بود که باعث شکست استارت آپ ها میشود. سعی کنید با رعایت این موارد از شکست استارت آپ خود جلوگیری کنید. درراه اندازی استارت آپ خود هیجانزده نباشید البته این امری کاملاً طبیعی است و ممکن است هرکسی در شروع راهاندازی استارت آپ خود درگیرش شود. ولی در کل سعی کنید هیجان زده نشوید چون باعث میشود که از هدف اصلی خود در استارت آپ تان دور شوید و طعم شکست را بچشید.
دیدگاهتان را بنویسید