تبلیغات آنلاین و انواع آن

تبلیغات آنلاین ( تبلیغات دیجیتال ) است که بخشهای متعددی دارد از جمله:
- تبلیغات بنری یا متنی
- تبلیغات کلیکی یا ppc
- تبلیغات گوگل (نوعی از تبلیغات کلیکی است)
- تبلیغات ایمیلی
- تبلیغات ویدئویی
- تبلیغات داخل app
- تبلیغات پیامکی
در این مقاله قصد داریم به تبلیغات بنری، تبلیغات کلیکی و تبلیغات در گوگل بپردازیم:
تبلیغات بنری یا متنی
اولین شکل تبلیغات آنلاین، تبلیغات بنری یا تبلیغات متنی میباشد که عموما در سایتهای پر بازدید و سایتهای خبری یا اطلاعرسانی مشاهده خواهید کرد. وقتی وارد سایتی میشوید که در آن تبلیغات بنری وجود دارد در بخشهای مختلف سایت تبلیغات برندها یا محصولات مختلفی را میبینید که طبیعتا هیچ ارتباطی با خبر یا مطلبی که به دنبال آن وارد سایت شدهاید، ندارند. این دسته از آگهیها همان تبلیغات بنری هستند.
این سبک از تبلیغات یکی از محبوبترین و متداولترین نوع تبلیغات بین برندهاست. تبلیغات در سایت های پر بازدید یکی از روش های موثر نامیده می شود .
تبلیغات بنری
در این نوع از تبلیغات آنلاین هر سایت پربازدید تعدادی جایگاه برای تبلیغات در نظر گرفته و آنها را با ارقام ثابت برای مدت زمانی محدود به متقاضیان اجاره میدهد. هر برند بر حسب نیاز خود یا کمپین تبلیغاتی که در حال اجرا دارد میتواند هزینهی جایگاهی را پرداخت کرده و آگهی خود را در معرض دید مخاطبین قرار دهد. این سبک از تبلیغات یکی ازمحبوبترین و متداولترین نوع تبلیغات بین برندهاست.
نحوه کار در این نوع تبلیغات آنلاین (تبلیغات دیجیتال ) بدین صورت است که شرکتهایی وجود داشته که طرف قرارداد سایتهای پربازدید و مطرح بوده و وظیفه اجاره این جایگاهها را دارند. وقتی شما از یکی از این شرکتها جایگاه یا پکیجی را خریداری کنید تبلیغات شما در تمام سایتهای طرف قرارداد بر اساس نوع خرید شما نمایش داده میشود.
کیفیت خدمات ارائه شده و سایتهای تحت پوشش موضوعات مهمی است که انتخاب ارائه دهنده سرویس تبلیغات بنری را سخت خواهد کرد. در حال حاضر یکی از پرمخاطبترین شرکتها یکتانت بوده و برندهای بسیاری تبلیغات بنری خود را به این شرکت میسپارند. امروزه به دلیل حجم بالای تبلیغات بنری، این نوع از آگهیها بیشتر جهت آگاهی از برند (Brand Awarness) یا آگاهی از محصولات جدید استفاده میشود و همین حجم از تبلیغات باعث آزار مخاطبین و کم شدن اثرگذاری اینگونه از تبلیغات شده است.
عدم شناخت درست فضای دیجیتال توسط شرکتها باعث شده تا تصور شود که تبلیغات بنری در سایتهای پرمخاطب مشابه همان بیلبوردهای موجود در بزرگراهها است. همین تفکر اشتباه سبب حجوم برندها به داشتن این نوع از تبلیغات شده و این عامل خود باعث بهوجود آمدن حجم زیادی از تبلیغات آنلاین در گوشه و کنار سایتها بدون توجه به حقوق مخاطب و مسائل مرتبط با تجربه کاربری یا UX شدهاست.
به همین دلیل مخاطب با تعداد زیادی از آگهیهای غیرمرتبط روبهرو شده که علاقهای به دیدن آنها نداشته و فقط برای سفارشدهندهی آن آگهی تحمیل هزینه مازاد است و بازدهی نخواهد داشت. هزینه ای که با صرف آن در بخش دیگری از دیجیتال مارکتینگ بهراحتی میتوان بازگشت سرمایه و اثربخشی بیشتری را انتظار داشت.
سایتهای هدف نیز با این حجم از درخواست برای آگهی معمولا رقم های بالایی جهت سرویسدهی دارند و تا مدت زیادی جایگاههای این سایتها از پیش رزرو شدهاند، به همین دلیل دیگر نیازی به تغییر UX سایت خود نمیبینند. درصورتیکه این سایتها UX و تجربه کاربری خود را بهبود بخشند از این تبلیغات میتوان اثربخشی بهتری را انتظار داشت. موضوع مهمی که وجود دارد ایجاد فرهنگ استفاده از این نوع تبلیغات بوده، زیرا با این حجم از تبلیغات، این کانال بازاریابی دیجیتال، عملا کارایی واقعی خود را از دست میدهد.
اینکه صرفا بر اساس رتبه الکسا (Alexa) در مورد یک سایت برای انجام تبلیغات آنلاین تصمیمگیری کنیم اشتباه است الکسا معیار مناسبی برای تعیین رتبه و کاربردی بودن یک سایت و انتشار تبلیغات دیجیتال هدفمند در یک سایت نیست اما میتوان از آن برای Keyword Research به خوبی استفاده کرد. ممکن است سایتی رتبه ۱ و ۲ نبوده اما در حوزه کاری تخصصی خود مخاطبین را به خوبی جذب کند.
نوعی از تبلیغات بنری را میتوان بهصورت هدفمند استفاده کرد. به طور مثال در سایتهای تخصصی مانند سایتهای انتشار رویداد میتوان با انتشار بنر در اسلایدر به مانند سایت های تبلیغات بنری مخاطب مرتبط و هدفمند جذب کرد زیرا کسی که به این سایتها مراجعه میکند در جستجوی رویدادی وارد شده و احتمال بیشتری برای جذب این دسته از افراد وجود دارد.
در واقع در یک سایت مرتبط با کسبوکار خود از تبلیغات بنری استفاده میکنیم. اینکه تبلیغات در چه سایت یا کانالی از دیجیتال مارکتینگ موثر است را میتوان در گوگل آنالیتیکس بررسی کرد. در آنجا میتوان دید که هزینه ما در سایت A و B چقدر بازگشت سرمایه داشته است، اگر در هر دو سایت به مقدار برابر هزینه کرده باشیم اما از سایت B درآمد بیشتری کسب کردهایم بدین معنیست که این سایت بازدهی بالاتری داشته و میتوان سرمایه بیشتری را برای این سایت هزینه کرد. با این حال خیلی مواقع در فضای دیجیتال هزینه تبلیغات یک کانال ورودی را صفر نمیکنیم. بلکه بودجه کانالی که بازدهی کمی دارد را کمتر کرده و سهم بودجه را به کانالی که بازگشت سرمایه بهتری دارد اختصاص میدهیم.
تبلیغات کلیکی
دومین مدل تبلیغات آنلاین را تبلیغات ppc میگوییم. تبلیغات ppc (مخفف کلمه pay per click یعنی پرداخت به ازای کلیک)، یک مدل تبلیغاتی است که توسط گوگل ایجاد شد و در حال حاضر در دنیا و در شرکت های ایرانی، بسیاری از تبلیغات از این طریق انجام میشود. این نوع خاص از تبلیغات میتواند اثربخشی به نسبت بالاتری نسبت به تبلیغات بنری ایجاد کند ولی باید بررسی و تحلیل شده تا میزان اثربخشی آن به نسبت تبلیغات بنری در یک کمپین خاص تعیین شود.
تبلیغات ppc توسط گوگل ایجاد شده و در حال حاضر در دنیا بسیاری از تبلیغات از این طریق است.
در این نوع تبلیغات آنلاین بودجه خاصی در نظر می گیرید و تا زمانی که آن بودجه وجود دارد تبلیغات شما نمایش داده میشود. تفاوت این نوع تبلیغات با تبلیغات بنری این است که در تبلیغات بنری شما به ازای تبلیغات با مدت زمان مشخص در سایتی خاص مبلغی را پرداخت میکنید. دیگر میزان ورودی شما و تعداد کلیکی که دریافت کردهاید اهمیت ندارد اما در تبلیغات کلیکی با هر کلیک مبلغی از بودجه مشخص شما کم میشود و تا زمانی که آن مبلغ تمام نشده آگهی شما در معرض نمایش قرار میگیرد. این نوع تبلیغات بهینهتر از تبلیغات بنری است.
تبلیغات در گوگل
وقتی شما کلمه ای را در گوگل وارد کرده و منتظر نتیجه جستجو میشوید تعدادی سایت در صفحه نتایج به شما نمایش داده میشوند. ترتیب نمایش این سایتها متاثر از سئو (SEO: Search Engine Optimization) هر سایت و جایگاه و رتبه آن سایت در گوگل است. درواقع سایتی که سئو بهتری دارد در صدر نتایج نمایش داده میشود و به همین ترتیب سایتهای بعدی قرار میگیرند.
ممکن از شما سایتی را به تازگی راهاندازی کرده باشید. پس قابلیت رقابت با سایتهای قدیمی در حوزهی خود که روی سئو به خوبی کار کرده و در صدر نتایج هستند برای شما وجود ندارد. اما با این حال میخواهید شما نیز در نتایج جستجو دیده شوید. در تبلیغات گوگل که یکی از پربازده ترین انواع تبلیغات آنلاین است، این امکان به وجود میآید که اگر کلمه خاصی جستجو شد سایت شما را هم در کنار نتایج نمایش بدهد.
در واقع با پرداخت هزینه حتی میتوانید بالاتر از نتایج مربوط به سئو نمایش داده شوید. گوگل تبلیغ شما را نمایش میدهد و با این نمایش هزینهای از شما کسر نمیگردد. به محض اینکه افراد روی آگهی شما در صفحه نتایج کلیک کنند مبلغ آن از بودجه شما کسر میشود. این نوع تبلیغات همان تبلیغات PPC است. در کنار هر آگهی در صفحه نتایج گوگل کلمه (Ad) به معنی تبلیغ نوشته میشود. گوگل تا ۴ جایگاه در بالا و ۴ جایگاه در پایین صفحه را به تبلیغات اختصاص میدهد. اما نمایش داده شدن تبلیغات نیز به فاکتورهای خاصی مرتبط است که در بخش مربود به گوگل ادز (Google Ads) به آن خواهیم پرداخت.
گوگل تا ۴ جایگاه در بالا و ۴ جایگاه در پایین صفحه را به تبلیغات اختصاص میدهد
تفاوت PPC با CPM، CPC و CPA چیست؟
PPC یک نوع تبلیغات آنلاین و به معنی پرداخت در ازای کلیک است در حالیکه CPA، CPM، CPC روشهای پرداخت هستند.
تبلیغات کلیکی در سایتهای داخلی
تبلیغات کلیکی در سایتهای ایرانی نیز میتواند وجود داشته باشد. شرکتهایی مانند یکتانت، ادنگاه، صبا ویژن، کلیک یاب، کاپریلا و … در این حوزه فعالیت میکنند. با گرفتن خدمات از هرکدام از این شرکتها میتوانید آگهی خود را در سایتهای طرف قرارداد آنها نمایش دهید. به گونه ای که مبلغی را بهعنوان بودجه تبلیغات مشخص کرده و تبلیغات خود را مشخص کرده، دستهبندی خاصی که مایل به پخش آگهی در آن هستید را مشخص کرده و درنهایت تبلیغات شما در سایتهای طرف قرارداد نمایش شده و به ازای هر کلیکی که روی آگهی خود دریافت میکنید هزینه آن از بودجه شما کسر خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید