اهمیت برندسازی شخصی (Personal Branding)

اهمیت برندسازی شخصی (Personal Branding):
با توجه به شدت گرفتن رقابت میان کسب و کارهای مختلف در جهان، صرف داشتن دانش و مهارت در یک حوزه تخصصی، موفقیت شما را تضمین نمی کند. امروزه افراد زیادی هستند که علی رغم داشتن مهارت و دانش فراوان در حوزه تخصصی خود، نتوانستند به جایگاه واقعی خود که استحقاق آن را دارند دست پیدا کنند. برای رفع این مساله بحث Personal Branding یا برندسازی شخصی مطرح می شود که در دنیای امروز امری ضروری است. در این مقاله به چگونگی برندسازی شخصی می پردازیم.
برندسازی (Branding) شخصی:
برندسازی شخصی از نظر مفهوم، همانند برندسازی محصول است. در گذشته تصور بر این بود که هر شخصی که دانش یا مهارت بیشتری داشته باشد حتما موفق تر خواهد بود و می تواند به سرعت رشد کند. اما این تصور و باور امروز رنگ باخته است و مفهوم برندسازی شخصی مطرح شده است. برای آنکه بتوانیم در کسب و کار خود رشد کنیم و پیشرفت مناسبی داشته باشیم باید به تفکرات و تصورات اطرافیان نسبت به خود توجه کافی داشته باشیم.
می تواند گفت که برند شخصی شما، همان تصور و برداشت ذهنی اطرافیان نسبت به شخصیت و مهارت های شما است که می تواند مثبت، خنثی یا منفی باشد. پرسونال برندینگ راهکاریست برای این که برخی از ویژگیهای یک برند را در یک انسان قرار دهیم، به این ترتیب افرادی همچون کارشناسان، کار آفرینان و هنرمندان میتوانند در زمینههای کاری خود صاحب اعتبار، شهرت، شخصیت و ارزشی قابل ارائه همچون یک نام تجاری یا برند شوند.
فرآیند پرسونال برندینگ یا برندینگ شخصی عبارت است از: کلیه فعالیت هایی که منجر به خلق و معرفی یک فرد به عنوان یک نام شناخته شده و متمایز در یک صنعت یا حوزه تخصصی (یا حتی عمومی) بشود.
برند شخصی، این است که دیگران چگونه ما را می بینند ، وقتی آنها ما را می بینند یا اسامی ما را می شنوند ، چه تصور و فکری می کنند؟
شخصی که برندسازی شخصی انجام می دهد، فرصت های کاری و حرفه ای بیشتری را خواهد داشت و بسیار سریع تر می تواند پله های ترقی را طی کند. طبیعی است که ایجاد برند شخصی قوی نیز مانند برندسازی کسب و کار ، امری زمان بر و علمی است که باید مرحله به مرحله انجام شود.
برای انجام برندسازی شخصی، باید یک برنامه بازاریابی شخصی در در زندگی خود داشته باشیم و آن برنامه را اجرا کنیم.
یعنی افراد برای استفاده و منفعت بیشتر از توانمندی هایشان، مانند محصولات ، خدمات و کسبوکارها نیاز به معرفی صحیح و جایگاه سازی مناسب دارند، که به برندسازی شخصی می گویند.
ما نسبت به تمام افرادی که بواسطه تعامل با آنها در محیط و مسائلی که با آنها در زندگی شخصی و کاری خود درگیریم دارای تصورات و تفکراتی می شویم، این تصورات و تفکرات شاکله برند آنها در ذهن ما را می سازد، یعنی اگر ما برای پرسونال برند خود برنامه ای نداشته باشیم و خودمان به آن شکل ندهیم، دیگران متناسب با تجربیات و شنیده هایشان از ما برند شخصی ما را می سازند، به عبارت ساده تر می توان گفت اگر برند شخصیتان را خودتان طراحی و مدیریت نکنید، دیگران متناسب با تجربیات و منافعشان برندتان را مدیریت می کنند.
برای ایجاد برند شخصی باید سه نکته زیر را مد نظر قرار دهید:
- شفافسازی خواسته: شفافسازی کامل درباره جلوهای که میخواهید در برابر دیگران داشته باشید را انجام دهید. تلاش نکنید تا چندین و چند پیام را از پرسونال برندتان به نمایش بگذارید؛ در واقع، مخاطب را گیج نکنید.یک هدف اصلی را نشانه بگیرید و در آن بهترین باشید.
- در دنیای مجازی، یک دست باشید: به صفحات خود در همهی شبکههای اجتماعی توجه کنید و همهی آنها را با پیامی که میخواهید از شما منتشر شود هماهنگ کنید (به خصوص در Linkedin).
- آن چه که به آن معروفید: آیا میتوانید در ۱۰ کلمه یا حتی کمتر، ارزشهای خودتان را معرفی کنید؟ این که نتوانید خیلی سریع و کوتاه به سوال «که هستید؟» پاسخ دهید؛ یکی از بزرگترین زنگ خطرهای پرسونال برندتان و یا هر نوع دیگری از انواع برندها میباشد. مردم باید شما را به چه چیزی بشناسند؟ به روز بودن؟ رهبر بودن؟ یا خوش تیپ بودن
9 گام برای ساخت پرسونال برند یا برند شخصی:
1 – بهطور مشخص بگویید که هستید
اولین قدم در ایجاد یک برند شخصی پرقدرت این است که به طور واضح و مشخص به مخاطب بگویید که هستید. به یاد داشته باشید که برند شخصی شما به اعتبار نام شما به مخاطبان شناسانده و با آنها به اشتراک گذاشته میشود.پرسونال برند شما بر اساس مهارتها، علایق، ارزشها و باورهای شما ساخته میشود. اگر میخواهید یک برند شخصی قدرتمند بسازید باید خودتان را بشناسید. از خود بپرسید:
- من چه مهارتهای منحصربهفردی دارم؟
- ارزشهای اصلی من چیست؟
- بزرگترین علاقه من چیست؟
- چه تجربههای خاصی من را اینگونه که هستم شکل داده است؟
- چگونه میتوانم موثرترین خدمترسانی را برای مخاطبان اصلیام انجام دهم؟
- چه کار تازهای انجام دهم که فرد دیگری انجام نداده است؟
2 – کاری را که میخواهید انجام دهید تعیین نمایید
در این مرحله باید مشخص کنید که میخواهید به وسیله برند شخصی خود چه کاری انجام دهید. برای تعیین این موضوع سوالهای زیر را از خود بپرسید:
- چه از جنبه شخصی و چه از جنبه حرفهای، میخواهم چه کاری انجام دهم؟
- میخواهم چگونه و با چه چیزی شناخته شوم؟
- اگر میتوانستم در یک موضوع ماهرترین فرد جهان باشم، آن موضوع چه بود؟
- با چه پیام کلیدیای میتوانم با مخاطب ارتباط برقرار کنم؟
- اگر میتوانستم یک توصیه به افراد ارائه دهم، آن توصیه چه بود؟
3 – جامعه مخاطبان هدفتان را مشخص کنید
شما نمیتوانید به همه بهطور ویژه خدمترسانی کنید. قاعدتا یک جمعیت اصلی از افرادی وجود دارند که برند شخصی شما برای آنها تاثیرگذار است یا نیازهایشان را برطرف میکند. این جمعیت در حقیقت همان مخاطبان هدف شما هستند. شما کارآمدترین خدمات خود را به این دسته از افراد ارائه میدهید و این گروه نیز مخاطبان یا مشتریان ایدهآل شما میشوند.
برای کمک به شناسایی مخاطبان اصلی خود میتوانید به این سوالات پاسخ دهید:
- به چه کسانی میتوانم به طور موثر کمک کنم؟
- چه کسانی میتوانند بیشترین فایده را از دانش و مهارت من کسب کنند؟
- بیش از همه دوست دارم به چه کسانی خدمترسانی کنم؟
- چه کسانی بیش از همه تحت تاثیر من و برند من قرار میگیرند؟
در هنگام تعیین جامعه هدف اصلی، مشخص کردن پرسونا نیز میتواند به شما کمک کند. پرسونا نشان دهنده مخاطبان ایدهآل شماست.
پرسونای مخاطب حاوی این اطلاعات است:
جمعیتشناسی: سن- جنسیت – وضعیت تاهل – سطح تحصیلات – حرفه و شغل
خواستهها و آرزوها: خواستههای آینده آنها – اهداف آنها
چالشها: موانعی که با آنها روبهرو هستند – دلیل دست نیافتن آنها به اهدافشان
4 – مزیت رقابتی برند شخصی خود را تعیین کنید
مجموع خدماتی را که ارائه میدهید در یک عبارت به صورت ساده و صریح بگنجانید. این گزاره میتواند به طور خلاصه و مفید، توصیفکننده آنچه شما انجام میدهید برای مخاطبانتان باشد.
این شعار کوتاه میتواند به این صورت باشد: «من در راه رسیدن به {خواسته یا نیاز مخاطب} به {جامعه هدف} کمک میکنم.» نیازی نیست همه چیز را درباره برند خود در این شعار بگویید، اما این گزاره باید حاوی هدف اصلی و نحوه کمک شما به مخاطب باشد. این عبارت میتواند حاوی یک نام منحصربهفرد باشد که در ذهن مخاطبان شما باقی میماند.
5 – خودتان را به چشم یک برند ببینید
وقتی نام و مخاطبان پرسونال برند خود را مشخص کردید، دیگر باید به خودتان به چشم یک برند نگاه کنید. بدین معنا که در هر زمان که با مخاطب خود ارتباط دارید، خواه در بلاگ و ایمیل باشد یا پادکست و رسانههای دیگر، باید به پیام برند خود پایبند باشید.
دائما در مورد مشکلاتی که حل کردید صحبت کنید، دائما پیام برند خود را بیان کرده و مخاطبانتان را به شنیدن آن ترغیب کنید. تاکید مداوم شما بر اینکه کارتان دقیقا در راستای شعار و هدف برند شخصی شماست، باعث تقویت جایگاه شما در ذهن مخاطبان میشود.
هدف شما باید این باشد که خود را به عنوان یک برند قدرتمند نشان دهید، نه یک شخص عادی. چهرهای که شما از خود به نمایش میگذارید این است: یک برند قدرتمند که پیام قدرتمندی دارد.
6 – وبسایت برند شخصی خود را بهینهسازی کنید
حضور آنلاین خود را مطابق با اهداف برند شخصیتان بهینهسازی کنید. پایگاه آنلاین شما، وبسایت شخصی برند شماست. اصلیترین مکانی که افراد برای دانستن اینکه شما که هستید و چه میکنید، به آن مراجعه میکنند. همچنین وبسایت مکانی خواهد بود که بازدیدکنندگان را به مشتری تبدیل میکند، از این رو از اهمیت زیادی برخوردار است.
اولین تاثیری که وبسایت شما بر مخاطب میگذارد بسیار اهمیت دارد. بازدیدکنندگان باید فورا تشخیص دهند شما چگونه میتوانید به حل مشکلاتشان کمک کنید. اگر غیر از این باشد آنها به سرعت سایت را ترک میکنند. دو نکته برای اینکه وبسایت شما بازتاب شفاف برند شخصی شما باشد:
لوگوی حرفهای طراحی کنید. لوگوی حرفهای میزان جدیت شما در کار و رفتار شما در قبال پرسونال برند را نشان میدهد.
شعار برندتان را نمایش دهید. بازدیدکنندگان باید از بدو ورود به سایت پیام برند شما را ببینند. این موضوع آنها را به سمت سایت شما جذب میکند و باعث میشود بیشتر در مورد شما تحقیق کنند.
مکان قرار گرفتن شعار برند شما در سایت باید طوری باشد که نگاه اول مخاطب بر آن بیفتد و ندیدن آن غیرممکن باشد؛ مانند تیتر اصلی روزنامه که اول از همه به چشم میخورد.
7 – استراتژی محتوایی خود را توسعه دهید
راه اصلی برندسازی شخصی، ایجاد محتوای استراتژیک در زمینه فعالیت خود است. منظور از محتوا پستهای بلاگ، ویدئوها، مطالب شبکههای اجتماعی، ایمیلها، پادکستها و موارد مشابه است.
هر یک محتوایی که شما با مخاطبان خود به اشتراک میگذارید باید در جهت ساخت برند شخصی شما باشد.
توسعه استراتژیک محتوا یکی از موثرترین راههای تضمین حضور پیوسته شما در بازار کسبوکارتان است. چند متد توصیهشده در این زمینه:
در فواصل زمانی مشخص (روزانه، هفتگی و…) یک ستون محتوایی طولانی و مشخص داشته باشید. این محتوا میتواند پست بلاگ باشد، ویدئو یا کتاب الکترونیکی. این بخش از محتوا باید همیشه در جهت تقویت برند شما عمل کند. ممکن است هر روز درباره نکته متفاوتی بنویسید اما مهم آن است که مفهوم محتوا با برند شخصی شما پیوند داشته باشد.
ستون محتوا را به قطعات کوچک قابل اشتراک تبدیل کنید. مثلا اگر یک ویدئوی ۱۰ دقیقهای دارید، ۳ قسمت از آن را پیدا کنید که بتوان بهطور جداگانه منتشر کرد. یا اگر یک پست بلاگ هزار کلمهای دارید آن را به ۵ قسمت صد کلمهای معنادار تبدیل کنید.
قطعات کوچکتر محتوا را در تمام کانالهای خود به اشتراک بگذارید. وقتی محتوا را به قطعات کوچکتر تقسیم کردید آن را در تمام کانالهای خود از جمله فیسبوک، اینستاگرام، لینکدین، توییتر و ایمیل قرار دهید.
فرآیند تولید محتوا را پیوسته تکرار کنید. ثبات، کلید موفقیت است. با رعایت پیوستگی در به اشتراکگذاری پیام پرسونال برند خود، مخاطبان ثابت خود را پیدا خواهید کرد.
استفاده از این متد تضمینی است برای اینکه برند شما همیشه دیده خواهد شد. پستهای فیسبوک و بلاگ، ویدئوهای اینستاگرام و یوتیوب و ایمیلها همیشه پیام برند شخصی شما را به مخاطب میرسانند. و باز هم تاکید بر این مسئله که تمام این محتواها باید به برند شما وابسته و مربوط باشند. هدف شما تقویت برندتان به طور پیوسته و مداوم است.
8 – بهطور مداوم ارزشی به مخاطب اضافه کنید
وقتی پرسونال برند را ایجاد کردید باید به طور مداوم و بدون چشمداشت مطالب مفید و ارزشمند به مخاطب ارائه دهید. بهطور حتم مواقعی وجود دارد که شما آنها را دعوت به خرید برند خود میکنید اما این موضوع نباید به مطلب اصلی محتوا یا پیام شما تبدیل شود.
اصلیترین نکتهای که در طول تعامل با شما باید به ذهن افراد متبادر شود آن است که برند شخصی شما چه فایده و ارزشی برای آنها دارد. و اصلیترین راه در این مورد استراتژی محتوایی شماست و این موضوع اهمیت پیوستگی محتوای خوب را نشان میدهد.
9 – حول برند شخصی خود اجتماع مخصوص تشکیل دهید
یکی از راههای خوب در بهبود پرسونال برند ایجاد یک جامعه خاص مرتبط با برند است که اعضای آن میتوانند به یکدیگر کمک کننند. فایده این کار درگیر شدن بیشتر افراد حول موضوع برند شخصی شما و بهبود کمکرسانی در رفع نیازهای هر دو طرف خواهد بود.
منبع: کتاب برندسازی شخصی، نوشته سوزان کریتون
دیدگاهتان را بنویسید