برند سازی شخصی

برند سازی شخصی
امروزه با وجود رقابتهای تخصصی فراوان موجود در صنعت، خوب بودن در هر مهارتی بهتنهایی کافی و تضمینکننده موفقیت نیست. همه ما افراد مستعدی را میشناسیم که یا سر جای خودشان نیستند، یا کمتر از استحقاقشان دریافت میکنند، یا حتی بیکار هستند. برندسازی شخصی یا پرسونال برندینگ میگوید، افراد و مهارتهایشان نیز مانند محصولات کسبوکارها نیاز به معرفی دارند. در این نوشتار که بر اساس نظرات و صحبتهای افراد با برند شخصی قوی در ایران و جهان تهیهشده است، راهکارهایی در زمینه رشد برند شخصی ارائه میدهیم.
برند سازی شخصی (پرسونال برندینگ) چیست ؟
برندسازی، درواقع، یک “قدرت نرم” است. همانند اصول برندسازی محصول، برندسازی اشخاص هم بسیار مهم است. همه ما میدانیم این که صرفاً مدرک تحصیلی، تجربه یا عناوین شغلی میتوانند موجب موفقیت فرد شوند، تصور درستی از بازار کار نیست. خواهناخواه برندسازی و قدرت نرم بر همه ابعاد زندگی روزمرهمان تأثیرگذار است؛ زیرا در محیط کاری و تخصصی بسیار مهم میشود، که دیگران راجع به ما و توانمندی ما چه فکر میکنند. برند مجموعهای از تعریفها و خاطرات مشتریان و اطرافیان از شماست که نوع نگاه اطرافیان درباره شما را شکل میدهد. درواقع برند مجموعه ویژگیهای منحصربهفرد است که به کسبوکار و روابط آن با جامعه معنا میدهد.
چرا برند سازی شخصی اهمیت دارد ؟
با برندسازی شخصی فرصتهای حرفهای بیشتری متناسب باکیفیت مهارتهای شما برایتان فراهم خواهد شد. تلاش برای تهیه یک تصویر واضح از خودتان و تواناییهایتان باعث میشود، شناخت بهتری نسبت به خود پیدا کنید. نقاط قوت خود را بهتر بشناسید و آنها را مشخصا نشان دهید و همچنین برای نقاط ضعف خود برنامهریزی کنید. بهمرور در حرفه خود شناخته شوید و موقعیتهای شغلی بهتر به شما پیشنهاد شود و ارتباطات ارزشمندی با متخصصین حوزه خود پیدا خواهید کرد.
برند سازی شخصی و تفاوت مفهوم آن با شهرت
به بیان ساده پرسونال برندینگ آن چیزی است که شما درباره خود بیان میکنید. این که میخواهید چه فردی و با چه مهارتهایی و تخصصهایی باشید و آنها را در رزومه و فعالیتهایتان نشان دهید. اما شهرت چیزی است که دیگران درباره شما میگویند. پرسونال برند تحت کنترل شماست، اما وقتی شهرت داشته باشید، کنترل آنچه درباره شما بیان میشود سخت است. البته افراد با پرسونال برندینگ قوی بهمرور در حرفه خود و بین متخصصین شهرت پیدا میکنند.
برندینگ شخصی. صفرتاصد :
در این بخش می خواهیم به برخی از مهمترین راهکارهای لازم برای برندسازی شخصی بپردازیم
۱.مشخص کردن هدف.
در ابتدای هر کاری، شما باید دقیقا بدانید که برای رسیدن به چه هدفی، تلاش میکنید. بنابراین در برندینگ شخصی نیز همانند تحقیقات بازار کسب و کار دیجیتال، باید اهداف خود را مشخص کنید، پتانسیلهای موجود را بشناسید و بهترین برنامه را مشخص کنید.
۲.ایجاد و گسترش بستر پرسونال برندینگ.
برندینگ شخصی نیز همانند بازاریابی دیجیتال نیازمند ایجاد بستری برای فعالیت است. این اولین قدم اجرایی برای شخصیسازی برند شماست. طراحی یک وب سایت برای برندسازی شخصی یک نیاز است. این وب سایت، حضور شما در دریای بیکران اینترنت است.
۳.حضور فعال در شبکه های اجتماعی.
شبکه های اجتماعی پرطرفدارترین بخش اینترنت است. جایی که شما بی واسطه با تمامی افراد رو در رو میشوید و می توانید تمامی فعالیت ها، تفکرات و حرفهای خود را بیپرده به مخاطبانتان بگویید. ظهور شبکههای اجتماعی در جهان و رواج تب روزافزون این رسانههای گروهی در ایران، یکی از ریشههای جدی شدن برندسازی شخصی بوده است. همچنین شبکههای اجتماعی ارزان قیمت یا رایگان هستند؛ پس هر کسی فکر میکند حالا که رسانهای در اختیار دارد، میتواند به برندسازی شخصی فکر کند. از طرفی عددی بودن و امکان مقایسه کمّی موقعیت خود با دیگران در شبکههای اجتماعی، از جمله مواردی محسوب می شوند که تب برندسازی شخصی را جدی تر از گذشته کرده اند.
نکات مهم در برندینگ شخصیت
در آخر هم به نکات مهم پرسونال برندینگ میپردازیم:
– متفاوت باشید؛ همیشه این تفاوت بوده که باعث شده است تا نگاهها معطوف فعالیتها شود. تفاوت در تفکر، رفتار و گفتار -البته طبق اصول کاملا اخلاقی- میتواند شما را در برندسازی شخصی متمایز کند.
– قابل اطمینان باشید؛ کوچکترین رفتار و گفتار شما میتواند باعث تغییرات شگرفی در برندینگ شخصی شما شود. بنابراین باید با رعایت تمامی جوانب، اعتماد و اطمینان و در یک کلام، تایید مخاطبانتان را به دست آورید.
– صدای مخاطباتان را بشنوید؛ شما باید منعکس کننده صدای مخاطبانتان باشید. هیچکس از یک برند یا شخصی که مردمی نیست، خوشش نمیآید. رفتار شما با مخاطبانتان، میزان مردمی بودن شما را نشان میدهد.
– صبور باشید؛ پروسه برندسازی شخصی، زمانبر است. این کار نیاز به فعالیت مستمر و مداوم دارد. پس نباید انتظار داشته باشید که برندینگ شخصی یک شبه صورت گیرد.
دیدگاهتان را بنویسید